Wanneer de temperaturen buiten ver onder nul dalen, lijkt het vanzelfsprekend dat de verwarming het binnenshuis lekker warm maakt. Wanneer we in de badkamer de kraan opendraaien, is het logisch dat het bad gevuld wordt met heerlijk warm water. En als we willen koken, dan zetten we gewoon het gasfornuis aan en koken we een lekkere maaltijd boven een vuurtje. Aan de bron van al deze handelingen liggen immers verschillende energiebronnen die (zoals het woord al verklapt) de nodige energie leveren om onze verwarmingsinstallatie aan te voeren. Wil jij weten wat nu het beste werkt in jouw situatie? In deze blog vind je meer informatie. Je kunt ook vrijblijvend informeren bij een energiedeskundige of vloerverwarming specialist in Zuid-Holland of Noord-Holland.

Energiebronnen die de natuur ons biedt

Energiebronnen vinden we in de hele wereld, gaande van natuurlijke bronnen tot bronnen die door de mens zelf geproduceerd werden. Een voorbeeld van dit laatste is bijvoorbeeld kernenergie: dit type energie wordt door de mens geproduceerd in een kernreactor. Vele andere energiebronnen waar wij vandaag de dag op vertrouwen zijn echter natuurlijke energiebronnen. Aardgas, propaangas, stookolie en hout zijn namelijk allemaal elementen die door de natuur zelf geproduceerd worden en die we ook in de natuur terugvinden. Tegelijkertijd is kritiek op deze energiebronnen. Het vervuilt de aarde. Daarom wordt er nu steeds meer gekeken naar zonnestroom, windenergie en warmte genereren uit omgevingslucht of grondwater.

De warmtepomp als uitkomst voor vloerverwarming?

Heb jij in huis vloerverwarming en wil je deze op een duurzame manier gebruiken? Dan kan je kijken naar een warmtepomp. Een warmtepomp haalt zijn energie uit ventilatielucht, grondwater of omgevingslucht. Op die manier wordt er heel efficiënt warmte gegenereerd die je kunt inzetten voor jouw vloerverwarming. Zo ben je goed bezig voor het klimaat en bespaar je ook nog eens op de verwarmingskosten. Daarnaast zijn er ook systemen die werken op basis van stroom: de elektrische vloerverwarming.

Draag je steentje bij aan het milieu

Aardgas, stookolie en propaangas worden ook wel fossiele brandstoffen genoemd. Deze ontstonden vele eeuwen geleden al door restjes van allerlei plantaardig en dierlijk leven. Je kunt ze perfect gebruiken voor de verwarming van je woning, maar het jammere aan dit type brandstoffen is dat ze over het algemeen niet erg milieuvriendelijk zijn. Bovendien zijn deze brandstoffen uitputtelijk, waardoor ze weloverwogen gebruikt (zouden) moeten worden. Gelukkig staat de moderne technologie niet stil en worden er steeds meer manieren ontwikkeld om deze fossiele brandstoffen op een zuinige en meer milieubewuste manier in te zetten voor de verwarming van woningen.

Een tijdloze topper: hout

Wil je het milieu zo weinig mogelijk belasten, dan kan je uiteraard ook kiezen voor een verwarming met hout als energiebron. Dit type brandstof kan terecht een tijdloze topper worden genoemd; al sinds mensenheugenis gebruiken mensen immers hout om zich te verwarmen. De laatste jaren is er ook meer kritiek op hout stoken. Het is vervuilend en er moeten veel bossen voor gekapt worden die we juist zo hard nodig hebben.

 white radiator heater beside brown wooden window

 

 

Categorieën: Duurzame energie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *