Dit artikel gaat over de voordelen van embedded systemen. Het primaire voordeel zo’n systeem is dat het een apparaat intelligent maakt. Andere voordelen zijn daar in wezen van afgeleid. Maar gaan we eerst in op wat die systemen zijn.

Embedded systemen

Embedded is Engels voor ingebed, of geïntegreerd. De term geïntegreerde schakeling wordt in de elektronica veel gebruikt. Daarmee wordt aangeduid dat diverse componenten, die vroeger apart werden gebruikt, nu in component zitten. Bij een geïntegreerd systeem praten over een systeem dat in een apparaat is ingebouwd. Voor een geïntegreerd systeem worden de eerdergenoemde geïntegreerde schakelingen gebruikt en eventueel nog enige losse componenten. Een geïntegreerd systeem lijkt veel op een computer, in de zin dat het een CPU en geheugen bevat. Zo’n systeem is dus software-gestuurd en dat maakt het aantal toepassingsmogelijkheden groot. Door de verdergaande miniaturisatie wordt het aantal verschillende apparaten, waar de geïntegreerde systemen kunnen worden ingebouwd, steeds groter.

Intelligent maken

Voor bijvoorbeeld betaalkaarten werd vroeger een magneetstrip gebruikt. Dat is nu een geïntegreerd systeem. Dankzij dat systeem kan ermee nu contactloos worden betaald. De betaalkaart is daarmee intelligent geworden. Een van de belangrijkste functionaliteiten die intelligent apparaat kan hebben, is draadloze gegevensuitwisseling. Daarnaast kan een intelligent apparaat op basis van ontvangen signalen, met name van sensoren, acties ondernemen. Dat apparaat kan daarmee onafhankelijker opereren dan vroeger. Dat kan gemak geven, maar soms gaat het voordeel verder dan dat. Als we bijvoorbeeld naar de beveiligingstechniek kijken, dan wordt de beveiliging beter dankzij geïntegreerde systemen.

Intelligente beveiligingstechniek

Een brandmeldinstallatie produceert uiteraard een geluidsalarm als er een brand wordt gedetecteerd. Maar als er niemand dat hoort, heeft dat dus geen effect. Een intelligente brandmeldinstallatie kan middels een draadloze verbinding met een router, die is aangesloten op het externe internet, een alarmmelding naar een smartphone sturen. Als er intelligente camera’s zijn aangebracht, dan kan men vervolgens kijken wat er aan de hand is en bijvoorbeeld de brandweer waarschuwen. Er zijn meerdere voorbeelden te geven van de grotere effectiviteit van intelligente beveiligingstechniek.