Zonnepanelen zijn inmiddels een aantrekkelijke investering voor huishoudens. Tja, helaas is het nog een heuse investering, doordat de aanschafprijs van de zonnepanelen redelijk hoog ligt. Het is dan ook niet gek dat de eigenaren van zonnepanelen streven naar een optimaal rendement, zodat zij de aanschafprijs zo snel mogelijk terugverdienen en op korte termijn kunnen spreken van pure winst. 

Er zijn diverse manieren om een optimaal rendement te behalen. Het optimaliseren begint vaak al bij de aanschaf van de zonnepanelen. Om u te helpen alle mogelijke voordelen te ontvangen van de zonnepanelen, hebben wij hieronder onze vier tips op een rij gezet.

De aanschaf: houd rekening met de eigenschappen

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Vaak heeft de prijs invloed op de kwaliteit. Over het algemeen geldt: hoe lager de prijs, hoe lager de kwaliteit. Dit kan helaas ook bij zonnepanelen het geval zijn. Hoewel een lage aanschafprijs aantrekkelijk klinkt, het is immers een lage investering die snel terugverdiend kan worden, kunnen de financiële voordelen beperkt zijn. Om dit te voorkomen, is het verstandig om vooraf meer informatie te vragen over de kwaliteitskenmerken. Hieronder valt onder meer:

  • Het vermogen in Wp
  • Het eventuele kwaliteitskeurmerk
  • De garantie
  • De betrouwbaarheid van de leverancier
  • Certificering en ervaring van de monteur

Daarnaast zijn de volgende elementen van groot belang voor het rendement:

  • De levensduur van de zonnepanelen
  • Het technische rendement
  • Lange termijn prestaties

Gespecialiseerde montage

Indien u kwalitatieve zonnepanelen heeft gekocht, is het belangrijk dat deze panelen ook op de jusite wijze op uw dak bevestigd zullen worden. De montage heeft immers ook invloed op het rendement. Zo is de plaatsing van de panelen naar het zuiden met een hellingshoek van 35 graden optimaal. Het is verstandig om experts in te huren voor de plaatsing van de panelen. Hoewel dit mogelijk iets meer geld kost, zal dit zeker beloond worden op termijn.

Temperatuur van het dak

Gek genoeg heeft de omgeving van de zonnepanelen ook invloed op het rendement. Indien de panelen warmer worden, zal het rendement verlagen. Bij iedere graad boven de 25 graden zullen de panelen 0,5% minder stroom opwekken. Door de omgeving koel te houden, zul je het rendement optimaliseren. Eén van de bekendste manieren om dit doel te realiseren, is door het plaatsen van witte dakbedekking. Het is algemeen bekend dat wit het minste zonlicht aantrekt, waardoor de dakbedekking minder warm zal worden.

Zonnepanelen vogelwering

Vogels kunnen helaas ook grote invloed hebben op uw rendement. De vogels schuilen zich al te graag onder de zonnepanelen, doordat deze locatie een perfecte schuilplaats is voor roofvogels en de weersomstandigheden. De vogels zullen hierdoor regelmatig heen en weer vliegen, waardoor er veel uitwerpselen op uw zonnepanelen terecht zullen komen. De zonnecel, waar de vogelpoep op ligt, zal minder goed in staat zijn het zonlicht op te vangen, waardoor het rendement zal dalen. Hoewel deze externe factor minder gemakkelijk te beperken is, is het mogelijk om de schuilplaats voor de vogels af te schermen, zodat zij minder snel op uw dak plaatsnemen. Door kauwen onder zonnepanelen kan dit doel bereikt worden.

Gratis foto's van Zonnestelsel

Categorieën: Duurzame energie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *