De afgelopen jaren is de discussie over klimaatverandering alleen maar heftiger geworden. Door het broeikaseffect warmt de aarde op, wat tot grote problemen kan leiden. Als we niet snel iets veranderen zal het weer extremer worden en de zeespiegel stijgen.

Gelukkig zijn er een hoop knappe koppen die oplossingen zoeken voor dit groeiende probleem. Duurzame energie is de belangrijkste oplossing om dit probleem te verhelpen. Echter is dit geen makkelijke klus om verschillende redenen. Duurzame energie wordt voornamelijk bovengrond geproduceerd en kost daardoor meer ruimte dan de olie en gas die uit de grond wordt gewonnen. Daarnaast zijn de technieken voor windenergie en zonne-energie zeer geavanceerd, maar ook zeer interessant. In dit artikel wordt ingegaan op zonne-energie en de techniek die daarachter zit.

De energiecellen in zonnepanelen worden gemaakt van halfgeleidermateriaal, dat onder bepaalde omstandigheden elektriciteit geleidt. In het geval van zonne-energiecellen is dat afhankelijk van de golflengte van het licht die het accepteert. Bepaalde golflengtes worden dus omgezet in elektriciteit. Het meest gangbare halfgeleidermateriaal is silicium omdat dit veel voorkomt in de aardkorst en er met dit materiaal veel ervaring is opgedaan. Hierdoor zijn zonnepanelen met dit materiaal de meest betaalbare methode om de panelen te produceren.

Nu denk je misschien dat we er al zijn, maar er zijn drie soorten silicium-zonne-energiecellen.

  1. Monokristallijn doorloopt verschillende cycli van langzame en energie-intensieve filtratie- en scheidingsprocessen. Hierdoor is het ook het duurste type silicium.
  2. Multikristallijn doorloopt minder van de eerder genoemde cycli en dit leidt er ook toe dat het een goedkoper product is om te gebruiken.
  3. Amorf is de derde soort silicium en kan als enige in elke vorm worden gekweekt. Mono- en Multikristallijn kunnen alleen rond worden gekweekt. Doordat deze soort in alle vormen kan worden gekweekt is het ook een goedkoper materiaal.

Voor een leek klinkt dit waarschijnlijk alsnog allemaal erg ingewikkeld. De technische geavanceerde kennis kan je natuurlijk niet in één stuk tekst compleet overbrengen. Wat inmiddels wel algemeen bekend is, is de noodzaak van zonnepanelen. De technische deskundigen die hierachter zitten moeten een ontzettend interessant beroep hebben met een goed doel. We hebben tenslotte maar één aarde en moeten daar zuinig op zijn. Alleen met technische kennis en ontwikkeling kunnen we die ene aarde redden.

Categorieën: Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *