Fossiele brandstoffen zijn oorzaak van luchtvervuiling en klimaatverandering. Daarom worden er steeds meer groene alternatieven aangeboden. Eén van die oplossingen is de pelletkachel. Het is duurzame optie. Maar hoe duurzaam is een pelletkachel precies? 

Pelletkachels 

Een pelletkachel verwarmt door middel van samengeperste houtkorrels. Er zijn twee typen pelletkachels; 

  • Allereerst heb je het type dat vergelijkbaar is aan een gaskachel. Deze plaats je in de ruimte die je wilt verwarmen. Je stelt de pelletkachel in met behulp van een timer. 
  • Het tweede type zijn de hydraulische pelletkachels. Deze sluit je aan op de cv-installatie. Deze zijn uitgerust met een warmtewisselaar, ingebouwd circulatiepomp en expansievat. Zo kun je dus ook meerdere ruimtes verwarmen. 

Verwarmen met hout 

Pelletkachels worden verwarmd met houtpellets. Deze worden gemaakt van restafval uit de houtproductie. Hierdoor is het een zeer verantwoord product. Er worden geen nieuwe bomen gekapt. Daarnaast wordt bij de productie van de pellets ook minder grijze energie verbruikt, dan bij elektriciteit. 

Tot slot zijn pelletkachel ook minder vervuilend, dan traditionele houtkachels. Dankzij het hoge verbrandingsrendement is minder hout nodig. Bovendien komt er minder rook en roet vrij. Het is gewoon een stuk schoner en efficiënter dan reguliere middelen voor verwarmen. 

De pelletkachel is voorzien van een voorraadruimte voor de pellets. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de houtkachel. Je hoeft dus niet telkens bij te vullen. 

Minder verspilling 

De verspilling van een pelletkachel is vrijwel minimaal. Alleen wanneer er voor verbranding meer hout moet worden verbrand, zal de kachel hier ook meer hout voor pakken. Daarnaast reguleert de thermostaat in de kachel continu de temperatuur. Zo wordt verspilling voorkomen. Je doet dus extra lang met een zak houtpellets. 

Hoger rendement 

Natuurlijk is een pelletkachel niet helemaal vrij van energieverbruik. Het productieproces is bijvoorbeeld een onderdeel die extra energieverbruik oplevert. Maar ondanks alle externe variabelen, zoals het productieproces, is het rendement altijd nog steeds hoger dan een elektriciteitscentrale. Een elektriciteitscentrale verbruikt uiteindelijk drie keer zoveel primaire energie, als dat ze kunnen leveren. De energiekosten van een pelletkachel is lager en is maar 7% van de energie die de kachel oplevert. 

Een efficiënte en slimme kachel 

Concluderend kunnen we zeggen dat een pelletkachel een efficiënte en slimme kachel is. Het brengt aardig wat milieuvoordelen, de uitstoot wordt beperkt en er worden geen extra bomen gekapt. Daarnaast merk je deze voordelen ook in je portemonnee. Je bespaart flink op je energie- en gasrekening. 

Categorieën: Duurzame energie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *