Zonnepanelen zijn een slimme investering. Na loop van tijd haal je je geld er weer uit en geniet je van gratis energie. De laatste tijd is de wachtrij voor zonnepanelen echter een stuk langer geworden. Lees in dit artikel hoe dit komt en wat de oorzaken zijn. 

Wat is de gemiddelde wachttijd om zonnepanelen te plaatsen?

Momenteel zijn er veel aanvragen voor zonnepanelen. De wachttijd voor zonnepanelen is dan ook niet mis! Zo kan je nu rekenen op een wachttijd van wel 5 tot 7 maanden. Dit heeft een hele boel verschillende oorzaken. Hieronder bespreken we ze. 

Waarom zijn de wachttijden zo lang in België? Wat is er aan de hand…

1. Stijging van populariteit

Zonnepanelen zijn natuurlijk nog niet zo oud. Daarbij zijn zonnepanelen iets van de toekomst en hebben ze een hele boel voordelen. Daarom is het ook niet gek dat er nu heel veel aanvragen zijn voor zonnepanelen. Door onder andere deze enorme stijging in populariteit zijn de wachttijden nu ongekend lang. 

2. Weinig materiaal beschikbaar in 2023

Door de enorme aantal aanvragen voor zonnepanelen zijn er momenteel ook niet voldoende materialen om in een keer aan al die voorzieningen te voldoen. Ook hadden de fabrikanten die de zonnepanelen produceren te maken met grote leveringsproblemen tijdens de coronacrisis. Veel fabrieken werden stil gelegd tijdens de verschillende lange lockdowns tijdens de coronacrisis waardoor er wereldwijd grote te korten kwamen. Ook dit is een van de redenen waarom de wachttijden zo lang zijn.

3. Impact van de arbeidsmarkt

Tekort aan installateurs

De enorme vraag en de materialen alleen is al genoeg om de wachttijd flink wat te verlengen, maar daarnaast is er ook nog eens een gebrek aan installateurs door een groot te kort op de arbeidsmarkt. Het is hierdoor voor bedrijven erg lastig om hun capaciteit uit te breiden aangezien het ontzettend moeilijk is om aan goede installateurs te komen. Door al deze factoren is het vrijwel niet mogelijk om een indicatie te geven voor een specifieke installatiedatum. 

4. Stijging van energieprijzen in 2023

Daarnaast hebben we sinds vorig jaar ook nog eens met hele hoge energieprijzen te maken. Het conflict in Oekraïne is hier uiteraard de belangrijkste reden van. Deze energiecrisis zal waarschijnlijk ook nog wel even gaan duren aangezien het conflict in Oekraïne nog niet in de nabije toekomst tot een einde lijkt te komen. 

Wachttijd omvormer zonnepanelen?

Zoals al eerder in dit artikel vermeld duurt de levering van materialen voor zonnepanelen momenteel een stuk langer. Maar als we individueel naar alle materialen kijken duurt vooral de levering van de omvormers het langst. De omvormers zijn verantwoordelijk voor het omzetten van de zogenaamde gelijkstroom, geproduceerd door de zonnepanelen, naar wisselstroom.  

Is het nog interessant en verstandig om zonnepanelen aan te schaffen in 2023?

Het plaatsen van zonnepanelen op je dak is nog altijd een interessante en slimme investering. Ongeacht de lagere subsidies kan je je geld nog steeds binnen 6 jaar terugverdiend hebben. 

Wat zijn de voordelen?

Het hebben van zonnepanelen is nog altijd een slimme investering met meerdere voordelen. Hier onder sommen we een aantal van deze voordelen op. 

  1. Verlaagde energie rekening. 

Wie wil dat nou niet? Niemand zit op een torenhoge energierekening te wachten. Zonnepanelen wekken gratis energie voor je op waardoor je energierekening fors omlaag zal gaan. 

  1. De waarde van je huis.

Door het plaatsen van zonnepanelen op je dak stijgt je huis gelijk in waarde. 

  1. Onafhankelijk van energieleveranciers.

Door het plaatsen van zonnepanelen ben je voor een deel onafhankelijk van energieleveranciers, wat voor veel mensen een erg prettig gevoel kan zijn. Vooral in tijden waar de energieprijzen flink stijgen en niet stabiel zijn. 

  1. Bijdragen aan een schonere wereld. 

Niet alleen jezelf doe je er een gunst mee maar ook de planeet en de toekomst van je kinderen en kleinkinderen. Zonnepanelen wekken namelijk groene stroom op wat ook wel schone energie is en dus niet vervuilend is voor de planeet. 

  1. Meerdere financiële voordelen. 

Mensen die zonnepanelen aanschaffen krijgen in een hele boel landen subsidies van de overheid omdat ze bijdragen aan een schonere planeet. Dus boven de verlaagde energierekening geniet je in veel gevallen ook nog eens van een overheidssubsidie. 

Hoeveel zonnepanelen mag ik plaatsen?

Het ik toegestaan om zoveel mogelijk zonnepanelen te plaatsen als je maar wilt, zo lang je je maar aan de regels houdt voor het vergunningvrij plaatsen van zonnepanelen. 

Waarom ook weer niet te veel zonnepanelen?

Zodra je meer energie opwekt dan je verbruikt, wordt dat aan het energienet teruggegeven. Hiervoor krijg je een kleine vergoeding per een bepaalde hoeveelheid. Deze vergoeding is er echter zo klein dan het totaal niet rendabel is om meer stroom op te wekken dan je nodig hebt. Daarom is het verstandig om alleen te investeren in het aantal zonnepanelen dat jij voor je zelf nodig gaat hebben. Het bedrag wat je dus terug krijgt van het energienet als jij hen stroom teruggeeft, is de investering niet waard. 

 

Categorieën: Duurzame energie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *