Verduurzaam je woning; bespaar energie, water en dus geld. En doe iets goeds voor het milieu. 2 vliegen in 1 klap. Ontdek hoe je je woning via grote en kleine aanpassingen een stuk duurzamer maakt.

Vervang huishoudelijke apparaten


Door “oude” huishoudelijke apparatuur om te wisselen voor nieuwere modellen kun je flink besparen op de energierekening. Apparaten die ouder zijn dan 7-8 jaar zijn lang niet zo zuinig als de apparaten van nu. Hoe “jonger” het apparaat, hoe zuiniger in gebruik, maar ook hoe hoger de aanschafprijs. Komt het financieel niet uit om een nieuwe vaatwasser, wasmachine of vriezer te kopen? Dan is het fijn om te weten dat je huishoudelijke apparaten ook kunt huren. Een wasmachine of vaatwasser huren is slim, want als je huurt heb je geen hoge aanschafkosten en gebruik je snel een zuinig apparaat.

Verlaag stookkosten


Door je woning niet via gas te verwarmen, maar duurzaam met een warmtepomp of zonneboiler kun je de stookkosten aanzienlijk verlagen. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, grondwater of bodem. Een zonneboiler haalt het direct uit de zon. Een warmtepomp is goedkoop in onderhoud en zorgt voor grote kostenbesparing als je het vergelijkt met gas. Om optimaal te genieten van een warmtepomp heeft je woning wel goede isolatie nodig. Een zonneboiler heeft geen CO2-uitstoot tijdens gebruik, een hoog rendement en verlaagt het gasverbruik. Voorwaarden voor goede werking: een zonrijke locatie en een cv-ketel voor naverwarming. Je kunt de 2 ook combineren. Dit is het meest duurzaam. Is er weinig zon dan neemt de warmtepomp het werk over. Naverwarming is niet meer nodig.

Vervang ramen


Je huis beter isoleren kan onder andere via de ramen. Welk type glas heb je nu? Dubbel of enkel? Ondanks dat dubbel glas een stuk al duurzamer is dan enkel glas, laat het nog best veel koude lucht binnen. Kies daarom liever voor HR++ of triple glas, dit isoleert beter. H++ glas bestaat uit een dubbele glasplaat met isolerend glas en een speciale coating. Triple glas lijkt erop, maar heeft 3 glasplaten in plaats van 2. Dit isoleert nóg beter. Afhankelijk van de plek van je woning; hoek, tussen of vrijstaand, of je enkel of dubbel glas hebt en of je kiest voor HR++ of triple glas, kun je per jaar veel aan energie en dus stookkosten besparen.

Koop ledverlichting


Een hele simpele en betaalbare manier om je huis te verduurzamen is gloei- en spaarlampen vervangen door ledlampen. Ledlampen met het nieuwe energielabel, ingegaan september 2021, B of C zijn het meest duurzaam. Vergeleken met een gloeilamp bespaar je met zo’n ledlamp zo’n 90% energie en als je dit vergelijkt met een spaarlamp zo’n 80%.

Kies natuurlijke materialen


Vloeren en meubels van natuurlijke materialen zoals hout en bamboe gaan lang mee, zijn tijdloos en passen perfect in een duurzame woning. Het meest duurzame is gerecycled of resthout, want hiervoor zijn geen nieuwe bomen gekapt. Ook is massief hout duurzamer dan meubels die voor een deel bestaan uit plastic of spaanplaat. Geen fan van hout? Dan is bamboe of kurk een goed natuurlijk, alternatief.

Gebruik refurbished producten i.p.v. nieuw


Refurbished producten zijn gebruikte meubels, apparaten of andere spullen van hooguit een paar jaar oud die na gebruik volledig zijn gecheckt en opgeknapt door experts.

 

Dit opknappen heet refurbishen. En waarom is dat duurzaam? Door bestaande spullen te refurbishen hoeven er geen nieuwe spullen gemaakt te worden. Zo ontstaat er minder afval. Met refurbished krijg je dus hoge kwaliteit voor een aantrekkelijke prijs. Wil je het nóg voordeliger en duurzamer? Dan is verhuur van refurbished producten of apparaten via witgoedverhuur een hele slimme zet.

Categorieën: Duurzame energie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *