De batterij van je zonnepanelen is een van de meest kostbare onderdelen voor het zelf produceren en opslaan van duurzame energie. Zonnebatterijen staan erom bekend om tussen de 5 en 15 jaar mee te gaan. Het is dus vrijwel zeker dat je in de toekomst een nieuwe zonnebatterij moet aanschaffen om de levensduur van jouw zonne-energiesysteem te evenaren. Aangezien elke zonnebatterij zijn eigen specificaties heeft, bekijken we in dit artikel de belangrijkste aspecten voor de aankoop ervan. 

Het vermogen van een zonnebatterij 

Zonnepanelen kopen? Dan is het tevens handig om te weten wat voor batterijvermogen je daarbij benodigd hebt. Het vermogen van een zonnebatterij vertaalt zich in het aantal kilowatt (kW) dat de batterij op hetzelfde moment kan leveren. Het vertelt je als het ware hoeveel toestellen jouw batterij tegelijkertijd kan voeden. Zonnebatterijen beschikken vaak over twee verschillende vermogensklassen: een continu vermogen en een momentele vermogensklasse, wat inhoudt dat ze meer vermogen kunnen leveren in een korte periode. Dit kan goed van pas komen als je een apparaat gebruikt die een grote hoeveelheid stroom nodig heeft om aan te zetten, maar daarna op een lager vermogen werkzaam is. 

Bruikbare opslagcapaciteit 

De grootte van een batterij verwijst naar de hoeveelheid elektriciteit die een batterij in staat is om op te slaan en aan het huishouden kan leveren. De grootte van de batterij wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh), wat staat voor het vermogen vermenigvuldigd met tijd. De opslagcapaciteit van een batterij geeft dus aan hoe lang een batterij het huis van stroom kan voorzien. Dit werkt in de praktijk als volgt: 

Als je een 5 kW, 10 kWh batterij hebt, dan kan een airconditioner van 4.8 kW slechts twee uur functioneren (4.8 kW * 2 uur= 9.6 kWh). Mocht je beschikken over 20 gloeilampen met een vermogen van 0.012 kW en laat je deze op dezelfde batterij actief zijn, dan kun je ze voor vrijwel twee dagen laten branden (0.012 kW * 20 gloeilampen * 42 uur = 10 kWh). 

Als je op zoek bent naar deskundig advies voor het berekenen van de benodigde batterijcapaciteit, ga dan naar Zonnekeus.nl voor meer informatie. 

Hoewel zonnebatterijen heb je nodig?

Het aantal batterijen dat je nodig hebt kan sterk variëren. Om de benodigde capaciteit te kunnen berekenen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van hoe lang de batterijen moeten blijven werken, wat voor productie jouw zonnepanelen opleveren, welke apparaten continu werkzaam zijn en hoeveel vermogen er benodigd is.

Categorieën: Duurzame energie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *