Overweeg jij het laten plaatsen van zonnepanelen op jouw woning? Dan ben je vast benieuwd of je nog in aanmerking komt voor een zonnepanelen 

subsidie. Het plaatsen van zonnepanelen is een flinke investering, maar zorgt er wel voor dat je bespaart op groene stroom.

In deze blog op Subsidiezonnestroom.nl kijken we naar alle subsidies zonnepanelen in 2021!  

Geen subsidies zonnepanelen voor particulieren

Helaas zijn er in 2021 geen subsidies beschikbaar voor particulieren die zonnepanelen willen plaatsen. Dit betekent echter niet direct dat het laten installeren van zonnepanelen onaantrekkelijk is geworden. De laatste jaren zijn de kosten voor zonnepanelen inclusief montage namelijk flink gedaald. Bovendien profiteer je van diverse voordelen wanneer je als particulier zonnepanelen laat plaatsen. Naast het feit dat je natuurlijk je eigen duurzame stroom gaat opwekken, heb je de volgende voordelen;

  • Salderingsregeling 
  • BTW-teruggave zonnepanelen
  • Energiebespaarlening
  • Gemeentelijke subsidies (lokaal)

Zakelijke zonnepanelen subsidies

In 2021 zijn er dus geen zonnepanelen subsidies voor particulieren mogelijk, maar er zijn wel diverse subsidies voor Zakelijke zonnepanelen. Het kan dus erg aantrekkelijk zijn om te investeren in zakelijke zonnepanelen. Maar welke subsidies zijn er mogelijk in 2021 voor het MKB en grote bedrijven? 

  • EIA (energieinvesteringsaftrek)
  • KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek)
  • ISDE-subsidie voor kleinverbruikers
  • SDE-subsidie voor grootverbruikers

 

EIA – Energieinvesteringsaftrek

De EIA is geschikt voor zakelijke kleinverbruikers van stroom en geeft een eenmalig belastingvoordeel. Het is bedoeld om het investeren in een zonnestroominstallatie en andere duurzame maatregelen te stimuleren. Laat jij zakelijke zonnepanelen plaatsen? Dan mag je eenmalig 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Op deze manier hoopt de overheid het opwekken van duurzame energie te stimuleren. 

KIA – Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 

Ook de KIA valt onder de subsidies voor eigenaren van zakelijke zonnepanelen. Met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek mag je een bedrag tot maximaal 28% van de investering aftrekken van de fiscale winst. De exacte hoogte van dit bedrag is natuurlijk afhankelijk van de totale investering. Met de KIA kun je niet alleen geld terugvragen bij het investeren in zonne-energie, het is ook geschikt voor alle andere investeringen in bedrijfsmiddelen. 

ISDE-subsidie

De ISDE staat voor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing en is bedoeld voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers. Particulieren kunnen subsidie aanvragen voor verduurzamingen zoals zonneboiler, warmtepomp, isolatie en aansluiting op het warmtenet. Voor zakelijke gebruikers komen hier kleinschalige windturbines en zonnepanelen bij. 

SDE-subsidie

Waar ISDE vooral voor kleinschalig gebruik is, is de SDE een subsidie voor grootgebruikers. Deze subsidieregeling is ook wel bekend onder de naam Stimulering Duurzame Energietransitie. Je ontvangt hierbij subsidie over wat je opwekt of reduceert aan CO2-uitstoot. Hierbij wordt vooral gekeken naar de manier waarop duurzame energie wordt opgewekt. 

In 2021 is deze SDE++ subsidie actief als stimulans voor grote zakelijke partijen om duurzame energie te gaan produceren en te investeren in technieken om de uitstoot van C02 te reduceren.

Besparen met zonne-energie

Er zijn in 2021 geen landelijke subsidies voor zonnepanelen beschikbaar voor particuliere woningeigenaren. Laat dit je echter niet tegenhouden om te investeren in zonnepanelen. Er zijn namelijk veel andere financiële voordelen waar je gebruik van kunt maken. Bovendien draag je met het opwekken van zonne-energie bij aan het verduurzamen van de planeet. Op Zonnebesparing.nl kun je meer informatie lezen over zonne-energie en de mogelijkheden van besparen door middel van groene stroom.

Categorieën: Duurzame energie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *