Heb je een leeg plat dak? En heb je al eens gedacht aan geld verdienen met dit zelfde dak? Nee? Misschien denk je dat op een plat dak geen zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden, maar niks is minder waar. Deze leegte op je platte dak kun je gerust opvullen met zonnepanelen, maar dit is wel iets lastiger dan op een schuin dak. Je hebt namelijk een zonneschans nodig om zoveel mogelijk zon te pakken.

Waarom een zonneschans

Nu komt waarschijnlijk de vraag ‘Waarom een zonneschans?’ in je op. Op schuine daken heb je deze toch ook niet nodig? Een plat dak krijgt de hele dag licht en eigenlijk geen schaduw. De perfecte plek voor zonnepanelen, toch? Maar deze panelen moeten op een hellingshoek van 36 graden geplaatst worden om het optimale zonlicht te ontvangen. Op een plat dak moet je deze helling dus creëren en dit kun je doen met een zonneschans. Houd er wel rekening mee dat de zonneschans veel wind opvangt en daarom niet geschikt is voor op hoge hoogtes.

zonneschans

Wat kosten zonnepanelen op een plat dak?

Je ziet zonnepanelen vaak op schuine daken, niet vaak op platte daken. Maar op een plat dak zijn zonnepanelen ook gewoon goed te plaatsen. Het gaat wel iets moeilijker dan op een schuin dak. Dit komt omdat je voor een plat dak meer materiaal nodig hebt om het zonnepaneel op de juiste hellingsgraad te krijgen. De kosten van zonnepanelen op een plat dak liggen daarom dan ook tussen de 5.000 en 11.000 euro. Maar dit is een investering, je zult het na verloop van jaren terugverdienen.

zonnepanelen

Waar moet je rekening mee houden?

Als je hebt besloten om zonnepanelen op je platte dak te laten installeren, kun je dit het beste laten doen door een professioneel bedrijf. Je hebt dan binnen een dag alle zonnepanelen netjes en goed op je dak liggen. Maar als je ze toch liever zelf wilt plaatsen, moet je wel met een aantal dingen rekening houden.

  • Afstand tussen de rijen

 

Zonnepanelen worden op een plat dak in rijen achter elkaar geplaatst. Als je de rijen te dicht bij elkaar plaatst, kan dit zorgen voor onnodige schaduw en zul je dus niet alle mogelijke zonne-energie ontvangen.

  • Richting van de zonnepanelen

 

Je kunt de zonnepanelen op het platte dak mooi op het zuiden richten. Maar er kunnen natuurlijk ook redenen zijn om deze anders te leggen. Bijvoorbeeld omdat je dan meer panelen kwijt kunt.

  • Afstand tot de dakrand

 

Ook moet je rekening houden met de dakrand. De zonnepanelen moeten namelijk niet dichtbij de dakrand worden geplaatst. Hier komt namelijk veel wind en dit kan de panelen beschadigen. De afstand tot de dakrand moet gelijk zijn aan de hoogte van de zonnepanelen.

 

Categorieën: Duurzame energie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *